Bizalom - Barátság- Bátorság - Becsület - Békesség - Biztonság - Boldogság

Rólunk

Csoportunk célja egy ökofalu és a benne élő önfenntartó, kulturális közösség létrehozása, működtetése. Fontosnak tartjuk a hit, a hagyomány, a szabadság, a béke és ezek által a szeretet jelenlétét közösségünkben. Bízunk abban, hogy segíthetünk az embereknek visszatalálni a természethez, a művészet és hagyomány értékeihez. A mai társadalmi rendszer a vesztébe rohan. Nem kívánunk vele tartani. Ha az összeomlás bekövetkezik, túl szeretnénk élni. Nem titkolt célunk a fogyasztói társadalom kötelékeitől való megszabadulás. Ezért működésünk nem a "bio-ökodivat" kiszolgálását, népszerűsítését hivatott betölteni, sokkal inkább az elvonulás, lelki fejlődés lehetőségét egy biztonságos, zárt, ugyanakkor szabad közösségben. Tagjaink a "másképp gondolkozók" , ha úgy tetszik "kulturális kreatívok". Nem vagyunk titkos társaság, ugyanakkor működésünket bizalmasan kezeljük. Függetlenek vagyunk minden fajta vallási , politikai és katonai szervezettől és nem vagyunk jótékonysági vagy non-profit csoportosulás sem.

2013. márc. 27.

Alternatív pénz, kaláka

Egy a rendszertől függetlenedni vágyó közösségnek szüksége van alternatív pénzekre. Ezt okosan és az Apeh és Nemzeti Bank által sérthetetlen módon kell csinálni. A következőkben láthatjuk, hogy a munkanélküliséget és váltságot is megszüntető próbálkozásokat az állam és a bankrendszer közbenjárásával szüntették meg. Ebből is látszik, hogy sem az államnak, sem a bankrendszenek nem elsődleges célja az emberek és a világ segítése. Így nem szabad a pénzrendszeren és állami hatalmi rendszeren belül gondolkodni, sem elhinni, hogy bármi is változik odaát. Legyen erre példa a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) tanulmánya:

"A pénzhelyettesítőknek a nagy gazdasági válságok alatt, illetve után volt reneszánszuk. A válságok alatt ugyanis az érzékelhető, hogy az áruk, szolgáltatások iránti potenciális kereslet és a potenciális kínálat is jelen van, a tranzakció azonban pénz hiányában nem tud létrejönni.

• 1930-ban egy csődbe jutott bajor szénbánya tulajdonosa munkásait szénutalványokkal fizette. A környékbeli boltokban elfogadták az utalványokat, s beszállítóiknak is utalványokkal kezdtek fizetni. Az utalványokat minden hónapban a szén tárolási költségére hivatkozva egy bélyeggel érvényesíteni kellett. Végül az utalvány eljutott egy olyan szereplőhöz, aki ténylegesen szénre váltotta. 1931-ben már 2000 vállalat bocsátott ki hasonló utalványt, amikor a német jegybank betiltotta a vállalkozást.

www.transaction.net/money/cc/cc04.html

• 1932 júliusában, a 35%-os munkanélküliséggel küszködő osztrák Wörgl városában az önkormányzat bocsátott ki pénzhelyettesítőt, amellyel közmunkákért fizettek, s amellyel a helyi adókat lehetett leróni. A pénzhelyettesítőt havonta a névérték 1%-ába kerülő bélyeg vásárlásával érvényesíteni kellett, ezért a birtokos érdekelt volt abban, hogy minél hamarabb elköltse. Ennek következtében forgási sebessége 14-szer gyorsabb volt, mint a schillingé. (Klasszikus gazdasági válságok alatt a pénz forgási sebessége csökken a defláció és az óvatossági pénzkereslet növekedése miatt.) A kibocsátott pénzhelyettesítőkkel azonos értékű schillinget a város a helyi takarékszövetkezetben letétbe helyezett, melyet a takarékszövetkezet helyi vállalkozóknak hitelezett ki. A kísérlet alig több mint egy éve alatt a munkanélküliség a városban 25%-kal csökkent, miközben Ausztriában 14%-kal növekedett. A kísérletet 1933 szeptemberében – amikor már több osztrák város hasonló pénzkibocsátást folytatott – az Osztrák Nemzeti Bank betiltotta. (http://userpage.fu-berlin.de/~roehrigw/woergl/alles.htm)

• 1932-ben Irving Fisher, a Yale Egyetem tanára, a pénz forgalmi egyenletének megalkotója, a wörgli példa nyomán hasonló rendszerek bevezetését szorgalmazta az USA-ban, s 400 város be is vezetett helyi pénzt. Roosevelt elnök tanácsadói jónak tartották az ötletet, de felhívták a figyelmet arra, hogy gazdasági decentralizációhoz vezet. Ezért Roosevelt 1933-ban betiltotta a helyi pénzeket, s közvetlenül ezután meghirdette a New Deal-t."
Ne feledjük Nathan Rothschild híres mondását se: „Add a kezembe egy ország pénzkibocsátásának jogát, s én nem törődöm vele, hogy ki hozza a törvényeit”.


2 megjegyzés:

  1. Megemlíthető lenne a kékfrankos is:
    http://www.kekfrank.hu/

    A sajtóban kevés szó esik ezekről a kezdeményezésekről, de látván azt, hogy mennyire szűköl tőle az MNB...

    http://www.trademagazin.hu/piaci-hirek/az-mnb-szerint-kockazatos-a-helyi-penz.html

    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=520562

    http://nol.hu/archivum/felugyelet_ala_helyezne_a_kormany_a_helyi_penzeket

    http://www.soprontv.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=4539&catid=46:2013-hirek&Itemid=97

    ...annyira mégsem lehet sikertelen :-)

    VálaszTörlés
  2. Üdvözlet! Az alternatív gazdálkodással kapcsolatos ismereteket igyekszem összegyűjteni, és másokat is erre biztatok!

    Pár ide vágó téma:
    Szervezeti típusok -http://hu.alternativgazdasag.wikia.com/wiki/Szervezeti_form%C3%A1k#Mez.C5.91gazdas.C3.A1gi_szervezetek
    Fenntartható fejlődés: http://hu.alternativgazdasag.wikia.com/wiki/Fenntarthat%C3%B3_fejl%C5%91d%C3%A9s

    VálaszTörlés